کد خبر: 16234
تاریخ انتشار: تیر 22, 1404گروه : دامغان
نخلگردانی _ دامغان
نَخْلْگَردانی، مراسمی است که شیعیان برخی مناطق به عنوان تشییع نمادین پیکر امام حسین(ع) در عزاداری روز عاشورا و در دامغان علاوه بر این روز در روز یازدهم محرم برگزار میکنند.
در این مراسم اتاقکی شبیه تابوت با پوشش سیاه و آراسته با انواع شالهای رنگارنگ و آیینه در حسینیهها، تکایا و محلهایی که در آن عزاداری محرم برگزار میشود توسط مردم حمل میگردد. نخلگردانی بیشتر در شهرها و آبادیهای اطراف کویر مرکزی ایران رواج دارد؛ از جمله جنوب خراسان، سمنان، دامغان، خمین، نواحی قم، کاشان، ابیانه، خور و بیابانک، زواره، اردستان و نائین. بیشترین و شاخصترین نخلهای ایران در استان یزد دیده میشود.
اتاقک سیاهپوش در این مراسم هیچ شباهت و ارتباطی با درخت نخل یا خرما ندارد و در علت نامگذاری آن نظرات مختلفی وجود دارد. اسناد تاریخی، ریشه این رسم را در ایران، مربوط به دوره صفویه میدانند.
آیین کهن عزاداری یازدهم محرم دامغان به عنوان میراث معنوی و ناملموس فرهنگی، در سال 1391 به شماره 653 در فهرست میراث ناملموس ملی ثبت شده است.
این آیین با شکوه از دیرباز با حضور هیات های عزاداری از 80 روستای دامغان بلکه از اقصی نقاط استان سمنان و نخل گردانی در خیابان ها آغاز و با اجتماع در بکیربن اعین و اقامه نماز جماعت به پایان می رسد.
محمد علی موذنی سمنانی خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری دامغان نما
دیدگاهتان را بنویسید