کد خبر: 901
تاریخ انتشار: مرداد 25, 1400
گروه : Uncategorized @fa

«مجتمع آموزشی دکتر خزائلی» میراث فرهنگی نابینایان است و باید حفظ شود

«مجتمع آموزشی دکتر خزائلی» میراث فرهنگی نابینایان است و باید حفظ شود

پایگاه خبری دامغان نما _ نصرت الله عزیزیان: یکی از مدارس مهم نابینایان کشور آموزشگاه دکتر خزائلی واقع در خیابان ظهیرالاسلام تهران است که سابقه بسیار طولانی در آموزش به نابینایان دارد و بسیاری از دانش آموزان نابینای کشور از جمله نابینایان استان ما به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از خدمات آموزشی این مدرسه استفاده کرده اند.

اخیرا اعتراضاتی از سوی برخی نابینایان استان به این خبر در مورد امکان تغییر نام این مجتمع منعکس شده و مخالفت شدید این قشر را برانگیخته جهت اطلاع بیشتر از این موضوع مشروح گفت و گوی پایگاه خبری دامغان نما با نصرت الله عزیزیان از فرهنگیان دامغان و فعال در حوزه نابینایان از نظر مخاطبان می گذرد.

 ابتدا نکاتی را در مورد شخصیت دکتر خزایلی بفرمایید
دکتر خزائلی متولد 1292 در شهرستان اراک بودند که در 18 ماهگی بر اثر ابتلا به آبله نابینا می شوند در 12 سالگی حافظ کل قرآن می شوند و مقاطع تحصیلی را با معدل عالی یکی پس از دیگری می گذرانند.
در مقطع سیکل چون مجبور بودند امتحانات را به صورت کتبی ارائه بدهند و تا آن زمان گرفتن منشی برای نابینایان مرسوم نبوده دچار مشکل می شوند ولی با جدیت و پشتکار پس از دو سال نامه نگاری با وزارت فرهنگ ( وزارت آموزش و پرورش) را متقاعد میکنند که نابینایان باید منشی داشته باشند ، لذا با منشی امتحانات این مقطع را نیز با معدل عالی میگذراند و در ضمن هر نابینایی که در امتحانات و کنکور به راحتی می تواند از منشی استفاده کند مدیون دکتر خزائلی است .
در سال 1321 پس از سالها تلاش ، وزارت فرهنگ را متقاعد میکند که نابینا می تواند در مدارس جدید معلم شود و به استخدام وزارت فرهنگ در میاید . ایشان در شهرهای استان مرکزی به تدریس پایه ششم مشغول میشود در همین سالها به دلیل تدریس اعجاب انگیز درس هندسه از سوی وزیر فرهنگ وقت به عنوان معلم نمونه کشوری انتخاب شده و مدال درجه یک علمی دریافت میکند این نابینای توانمند همچنین وارد دانشگاه تهران میشوند و در رشته های ادبیات و حقوق دو دکترا از دانشگاه تهران دریافت میکنند ایشان بیش از 30 عنوان کتاب در زمینه های مختلف فلسفه و منطق ، ادبیات ، حقوق و حتی روانشناسی تالیف میکنند و به زبانهای انگلیسی ، فرانسه ، عربی و آلمانی مسلط بودند و در طول حیات علمی خود موفق به کسب دو مدل درجه یک علمی و یک مدال درجه سه علمی میگردد و در 22 خرداد 1353 مرحوم می شوند . از جمله خدمات دکتر خزائلی تاسیس اولین آموزشگاه ویژه نابینایان بزرگسال در کشور در سال 1343 است که به نام خود ایشان نام گذاری شده است.

 

اشاره داشتید ایشان اولین آموزشگاه ویژه نابینایان در کشور را تاسیس می کند در مورد این آموزشگاه بیشتر توضیح دهید

بله ایشان در سال 1343 به صورت رسمی اولین آموزشگاه ویژه نابینایان در کشور را با تلاش و مساعدت بسیار تاسیس می کند ابتدا بزرگسالان نابینا در این مدرسه مشغول به تحصیل می شوند کسانی که شغل متکدی گری داشته و وجه خوبی در جامعه نداشتند ، توسط دکتر جذب می شوند و در این مدرسه ضمن تحصیل به فراگیری حرفه می پردازند از این افراد متکدی در این مدرسه شاعر و هنرمند و موسیقی دان تربیت میشود که موجب بهبود بینش افراد جامعه نسبت به نابینایان و همچنین زندگی مستقل نابینتایان می شوند .
از جمله خدمات دیگر این آموزشگاه که در کشور برای اولین بار اتفاق افتاد ورود چاپگر بریل ، ورود اپراتور تلفن برای حرفه آموزی نابینایان و همچنین ضبط کتابهای درسی برای دانش آموزان سراسر کشور می باشد که تا اواسط دهه 80 کتابهای درسی در این بخش ضبط و به سراسر کشور انتشار یافت .
ایشان از سال 1343 تا سال 1353 که مرحوم شدند به صورت مستقیم بر این مدرسه نظارت داشتند و بعد از فوت ایشان نیز این مدرسه به حیات علمی خود ادامه داد و ضمن توانمند کردن بزرگسالان نابینا دانش آموزان کودک نابینا نیز در این مدرسه جذب شدند و از بین دانش آموزان افراد زیادی در استان ما وسراسر کشور هستند که بعضا به مدارج بالای علمی رسیده اند و برخی از اساتید دانشگاه نابینا فارق التحصیل مدرسه خزائلی هستند .
همچنین استادیو ضبط کتاب که بعد از انقلاب در این مجتمع آموزشی ایجاد شد تا اواسط دهه 80 به عموم دانش آموزان کشور خدمت رسانی میکرد و کتابهای درسی این دانش آموزان در این استادیو ضبط میشد لذا همه دانش آموزان کشور به نوعی مدیون این آموزشگاه هستند ولی متاسفانه اخیراً طی اقداماتی قرار است تابلو دکتر خزائلی از این مدرسه برداشته شود که ما نابینایان کشور با این اقدام مخالف هستیم .

دلایل مخالفت جامعه نابینایان با تغییر نام مجتمع آموزشی دکتر خزائلی چیست؟
آموزشگاه دکتر خزائلی به صورت رسمی از سال 1343 آغاز به کار کرد به دلیل فرسودگی مکان نیاز به بازسازی داشت این بازسازی طی سالهای اخیر انجام شد ولی متاسفانه مقرر شد شخص خیری که تنها 15% از هزینه بازسازی این مدرسه را متقبل شده بود ، نام این مدرسه را عوض کند و به نام مدرسه کار و اندیشه 4 نامگزاری شود که ما عموم نابینایان کشور به دلایل ذیل با این اقدام خیر محترم مخالف هستیم :
1- این توافق خلاف کنوانسون حقوق معلولین است که در ماده 3 آن بر مشارک معلولین در تصمیم گیری های مربوط به خود تاکید دارد .
2- این تصمیم بر خلاف نظر و اطلاع خانواده مرحوم دکتر خرائلی که در این مدرسه حق معنوی دارند گرفته شده است.
3- دکتر خزائلی خود الگوی تلاش ، کوشش و پشتکار برای نابینایان و حتی افراد بینا است ایشان از معدود افرادی بوده که با توجه به شرایط و امکانات سخت آن زمان موفق به اخذ دو دکترا از دانشگاه تهران و بیش از 30 عنوان کتاب شده و شخصیتی بین المللی است و آموزشگاهی که ایشان تاسیس کرده با بیش از 60 سال سابقه علمی یک برند و الگوی آموزشی تلقی میشود چون در این مجتمع دانش اموز علاوه بر آموزش تحصیلات علمی آموزشهای فنی را نیز دریافت میکردند. لذا حق بزرگی بر گردن عموم نابینایان و عرصه فرهنگ آموزشی کشور دارد .
4- این مجتمع آموزشی که ایشان ایجاد کردند همین الان یک برند و الگو آموزشی برای آموزش و پرورش استثنایی است ، چون دانش آموزان بزرگسال در آنجا علاوه بر تحصیل در کارگاه های مختلف حرفه آموزی میکردند و بسیاری از دانش آموزان در آنجا دوره های اپراتوری و مشاغل دیگر را آموزش میدیدند لذا خود آموزشگاه دکتر خزائلی یک الگوی آموزشی و یک برند علمی تلقی می شود که جای چنین مدارس به اصطلاح فنی حرفه ای ویژه نابینایان که دکتر خزائلی بنیان گذاشت در نظام آموزش و پرورش استثنایی ما بسیار خالی است .
با توجه به مواردی که عرض شد و اینکه هم دکترخزائلی یک شخصیت نخبه بین المللی و افتخار ملی است و هم مجتمع آموزشی دکتر خزائلی یک میراث فرهنگی است ، از خیر محترم و همه مسئولین خواهش میکنیم که این میراث را برای ما حفظ کنند . خواست همه نابینایان این است که نام دکتر خزائلی به همین شکلی که هست بر روی این مجتمع باقی بماند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *